20. godišnjica povratka Makaoa domovini, Xi održao važan govor i istaknuo da Makao ostvaruje najbolje razdoblje razvoja u povijesti

235
20. godišnjica povratka Makaoa 2

Proslavlja se 20. godišnjica povratka Makaoa domovini Kini i ceremonija imenovanja pete vlade tog specijalnog administrativnog regiona.


Kineski predsednik Xi Jinping učestvuje na događaju gde je održao važan govor.

Xi je istaknuo kako građani Makaa posjeduju veliku domoljubnu tradiciju i snažan osjećaj državnog identiteta, pripadnosti i narodnog ponosa što je važan preduvjet uspješne prakse politike „jedne zemlje dva sustava” u Makau. Vlast Posebne regije i svi društveni krugovi obraćaju veliku pozornost na proširenju domoljubne tradicije, odlučno provode politiku „da građani Makaa upravljaju Makaom” čiji su građani domoljubi pa se povećava i domoljubna snaga, a domoljubne vrijednosti imaju vodeći položaj u društvu Makaa. Svijest o državi i domoljublje su također već duboko ukorijenjeni u srcu mlade generacije.

20. godišnjica povratka Makaoa

Predsjednik Xi je pozitivno ocijenio da je Makao u proteklih 20 godina ostvario najbolje razdoblje za razvoj u povijesti. Prema Xijevim riječima, 20 godina nakon povratka Makaa je na osnovi Ustava i Temeljnog zakona Makaa čvrsto formirani zakonodavni red, a sustav upravljanja se svaki dan usavršava. Posebna upravna regija Makao će odlučno zaštititi sveobuhvatno pravo centralne vlade i pravedno provođenje autonomnih upravljačkih prava na visokoj razini. U Posebnoj upravnoj regiji Makao prema zakonima funkcioniraju administrativni organi, zakonodavni organi i sudski organi, koji ispravno rješavaju međusobne odnose, te štite autoritet čelnika regije. Stanovništvu Makaa su prema zakonu u potpunosti zajamčena prava i slobode. Osim toga, gospodarstvo Makaa je ostvarilo ogroman razvoj, standard života lokalnog stanovništva se neprekidno poboljšava, zajednička izgradnja Pojasa i puta te Šireg zaljevskog područja Guangdong-Hong Kong-Makao je ostvarilo aktivne rezultate, društvo je održalo trend stabilnosti i harmonije, a različite kulture koegzistiraju, čime je Makao postao jedan od najsigurnijih gradova na svijetu.