20 godina Makaa: „Jedna zemlja dva sistema“ garancija društvenog razvoja

336
Makao

Simpozijum kojim se obeležava 20. godišnjica primene Osnovnog zakona Specijalnog administrativnog regiona Makaa održan je u utorak ujutro u Velikoj dvorani naroda u Pekingu.


Ovaj događaj, koji je organizovala Centralna kancelarija Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa, ima za cilj da proslavi 20. godišnjicu povratka Makaa u Kinu.

Glavni kineski zakonodavac Li Džanšu održao je govor na simpozijumu. Pozdravio je uspešnu primenu osnovnog zakona Makaa, napomenuvši kako dugoročni prosperitet i stabilnost Macaa mogu bolje služiti nacionalnom razvoju i bolje braniti nacionalni suverenitet i bezbednost.

„Prosperitet Makaa usko je povezan sa razvojem matične države“, rekao je Li „Makao će imati lepšu budućnost nakon integrisanja u nacionalni sistem upravljanja“. Li je dao nekoliko saveta za razvoj Makaa u budućnosti.

To je primenjivanje vlasti strogo u skladu sa Ustavom i Osnovnim zakonom, vršenje pune nadležnosti i visokog stepena autonomije zasnovane na Ustavu, ali i nastaviti sa uspostavljanjem mehanizma koji čuva nacionalnu bezbednost, unapređenje promociju Ustava i Osnovnog zakona Makaa.

Guverner SAR Makaa, Čui Sai On, pripisao je izvanredno dostignuće i brz razvoj tog regiona punoj primeni Osnovnog zakona i politike „jedna zemlja, dva sistema“.

Čui se u svom govoru osvrnuo se na sveobuhvatni razvoj Makaa ostvarenog u poslednjih 20 godina od povratka u matičnu zemlju, rekavši da je Makao iskoristio prednosti brzog razvoja Kine i iskoristio ga za brži i kvalitetniji rast SAR-a Makaa.

Čui je zahvalio na snažnoj podršci centralne vlade, istovremeno naglasivši važnost poštovanja Osnovnog zakona Makaa i politike “jedna zemlja, dva sistema” za ubrzavanje društvenog razvoja.