19. Nacionalni kongres KPK – Vođe, stranke i organizacije drugih zemalja upućuju svoje čestitke povodom održavanja

584
19. Nacionalni kongres KPK

Povodom održavanja 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije NR Kine, vođe, stranke i organizacije drugih zemalja uputile su svoje telegrame i pisma čestitajući pritom na održavanju kongresa.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je kako su uz pažnju i promicanje glavnog tajnika Partije Xi Jinpinga, odnosi između Kine i Crne Gore ostvarili značajan napredak. Prema njegovim riječima Crna Gora podržava politiku ”jedne Kine” i poštuje odluku kineskog naroda da slijedi put socijalizma s kineskim obilježjima.

Predsjednik Napredne stranke i srbijanski predsjednik Aleksadar Vučić je naglasio kako je posljednjih godina Kina postigla značajne rezultate u gospodarskom razvoju. Kineski položaj i utjecaj vidno su porasli uslijed globalizacije. Dodao je kako je 19. Nacionalni kogres od velikog značaja ne samo za Partiju i Kinu nego i za čitav svijet.

Predsjednik Socijalističke partije Srbije i prvi zamjenik premijera Ivica Dačić naveo je kako će kineska Partija krenuti sa sustavnim programom za rješavanje problema kineskog razvoja i globalnih izazova. Pod partijskim rukovodstvom Kina će postati predvodnik u svjetskom razvoju i važna snaga u zaštiti svjetskog mira.

Bivši francuski premijer Jean Pierre Raffarin je naglasio da će strategija o budućem razvoju izrađena na kongresu ne samo utjecati na kineski narod već i na čitav svijet.