16+1: Kina i Srbija spremne da dalje pojačaju praktičnu saradnju

526
Kina i Srbija

Kineski premijer Li Kećijang sastao se u petak sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, a dve strane su se složile da dalje unaprede bilateralnu praktičnu saradnju.

„Sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Srbije se neprestano razvija”, rekao je Li, koji je u četvrtak stigao u Sofiju u službenu posetu Bugarskoj i na Sedmi sastanak lidera Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) „Kina je spremna da sarađuje sa Srbijom na održavanju bliske komunikacije i koordinacije i produbljivanju bilateralnih veza i saradnje u različitim oblastima”.

Napomenuvši da bilateralna praktična saradnja ima solidnu osnovu, rekao je da rekonstrukcija segmenta Beograd-Stara Pazova na pruzi Beograd-Budimpešta, vodeći projekat u okviru saradnje 16 + 1, napreduje glatko.

„Kineska kompanija koja je preuzela čeličanu u Smederevu postavila je uspešan primer saradnje. Kina je spremna da sarađuje sa Srbijom na održivom i snažnom podsticanju bilateralne saradnje u različitim oblastima”, rekao je Li.

Brnabić je izjavila da bilateralna praktična saradnja pokazuje stalni napredak, a da železara u Smederevu radi sve bolje i postaje sve profitabilnija.

„Srbija je spremna je raditi s Kinom u nastavku projekta železnice Beograd-Budimpešta i pozivamo više kineskih kompanija da učestvuju u projektima poput rudarstva, energetike i infrastrukture”, kazala je „Srbija pozdravlja dolazak još više kineskih turista, za koje je Srbija usvojila bezvizni režim i nada se da će dalje promovisati razmenu između ljudi”.