13. Svekineski narodni kongres zasjedat će 5. ožujka, Xi Jinping jednoglasno izabran kao zastupnik

1067
Svekineski narodni kongres

13. Svekineski narodni kongres (NPC) će svoje godišnje zasjedanje održati 5. ožujka u Pekingu, a Xi Jinping je izabran kao zastupnik na 13. Svekineskom narodnom kongresu jednoglasnim glasanjem na prvoj sjednici 13. regionalnog narodnog kongresa Autonomne regije Unutarnja Mongolija.

Xija je nominirao Centralni komitet Komunističke partije Kine kao kandidata za zastupnika na 13. Svekineskom narodnom kongresu, što je stavljeno na glasanje na regionalnom kongresu. Objava Xijevog jednoglasnog izbora je zadobila gromoglasan aplauz na sjednici. Jednoglasan glas više od 500 zastupnika za Xija u regionalnom narodnom kongresu predstavlja iskrene težnje više od 25 milijuna stanovnika Unutarnje Mongolije, rekli su zastupnici.

NPC je najviše vrhovno tijelo putem kojega kineski narod izvršava državne ovlasti. Izabran na mandat od pet godina, obično se sastaje jednom godišnje te ga saziva Stalni odbor.

Na 13. Svekineskom narodnom kongresu će se raspravljati o izmjenu Ustava, sudeći prema odluci koja je u utorak donesena na 12. Stalnom odboru NPC-a. Zamjenici NPC-a će također izabrati državne čelnike i potvrditi imenovanja državnih čelnika, sudeći prema odluci koja je usvojena glasovanjem na sjednicama Stalnog odbora NPC-a koje su se održale u ponedjeljak i utorak.

Dnevni red sesije uključuje reviziju radnog izvještaja vlade, pregledavanje izvještaja o implementaciji godišnjeg plana o nacionalnom gospodarskom i društvenom razvoju u 2017. i pregledavanje nacrta plana o nacionalnom gospodarskom i društvenom razvoju u 2018., te pregledavanje izvještaja o implementaciji proračuna središnje i lokalnih vlada za 2017., kao i pregledavanje nacrta proračuna središnje i lokalnih vlada u 2018. godini.

Sudeći prema odluci zamjenici NPC-a će raspravljati o reviziji nacta Ustava, nacrta zakona o nadgledanju, i o radnim izvještajima Stalnog odbora NPC-a, Vrhovnog narodnog suda i Vrhovnog narodnog prokuratora.